Olen pitkään miettinyt saunakuvauksia. Nyt sain itseäni niskasta kiinni ja päätin kuvata saunaillan. Haasteena oli kuvaamisen ohella toimia itse mallina. Ei ollu tunkua mallin pestiin, niin oli siis juostava myös kameran toisella puolen. Halusin kuvata saunaillan siinä muodossa mitä se minulle on parhaimmillaan. Rauhallinen kokemus ja ehdottomasti puusauna. Homma alkaa puiden haku reissulla ja tähän valitsin 50mm F1.8 objektiivin ja kuvasin otokset suurella aukolla, koska se luo pienellä syväterävyydellä seesteistä tunnelmaa. Päädyin käyttämään lopulta 50mm melkein kaikissa kuvissa ja se olikin paras valinta tässä sarjassa.

Kuvasarja jatkui puukon teroituksella, koska huomasin puukon olevan tylsä. Aitona tilanteena tunsin sen kuuluvan tähän sarjaan, joten päätin ottaa puukon teroituksesta kuvan. Haastavaa oli taas tulla itse kameran eteen ja saada isolla aukolla tarkennus kohilleen. Kameraa joutui käyttämään ajastimella, koska langattomasta oli loppunu paristot. Se toi jälleen ei toivottua haastetta kuvaamiseen. Kuva lopulta onnistui otsalampun ja ikkunan valoa avuksi käyttäen. Samaa tekniikkaa käytin kuvassa, jossa vuollaan kiehisiä.

Seuraavaksi oli aika ottaa kuva tulen sytyttämisestä. Laitoin kameran kiukaan sisällä ja linssiksi vaihtui Samyang 14mm F2.8. Oiva putki tähän tarkoitukseen. Halusin kuvan hetkestä jolloin kiehinen sytytetään kiukaan sisältä päin katsottuna. Se onnistui varsin mukavasti muutaman yrityksen ja erheen jälkeen. Tämän kuvan jälkeen laitoin tulet saunan pesään ja nappasin perinteisen kiuaskuvan. Sitten oli aika odotella saunan lämpöä. Kamera lämpesi mukana saunan ulkopuolella ja tällä välttyi kosteuden tuomalta huurulta. Oli siis lauteilla istumisen aika. Kauaa ei ollut aikaa ottaa tätä kuvaa sillä kosteus yllättää hyvinkin pian löylyjen jälkeen. Laitoin kameran ajastimen laskemaan ja kipusin lauteille. Olin jo muutamat alkulöylyt ottanut ennen kuvaa hien pintaan saamiseksi, mutta se ei kuvassa juuri näy. Kuvasta tuli muutenkin hieman kliininen, mutta ensi kerralla osaa jo paremmin.

Ajatuksena oli lopettaa kuvasarja lumikylpyyn, mutta vielä ei riittävästi lunta ole siihen lajiin. Päädyin viiluttelu kuvaan saunan jälkeen. Sen toteutus oli hyvin yksinkertainen ja vein kameran hyvissä ajoin viileään. Otin testikuvat ja jätin asetukset odottamaan viiluttelua. Nappasin kuvat saunonnan yhteydessä ja se ei paljoa vaivaa vaatinut. Objektiiviksi olin tähän vaihtanut 17-40mm F4L.

Näistä hetkistä muodostui alla näkyvä ”Saunailta” kuvasarja. Nyt sain vihdoinkin saunomista kuvattua ja uusia ideoita poiki tämän sarjan yhteydessä. Uusia yrityksiä ja kokeiluja on siis vielä edessä tämän teeman tiimoilta.

Kuvauskalusto: Canon 5D Mark III, Canon 17-40mm F 4 L, Canon 50mm F 1.8 ja Samyang 14mm F 2.8.

Terveisin, Timppa.V

Puita pinosta.

Puita pinosta.

Puiden kantamista.

Puiden kantamista.

Puukko teräväksi.

Puukko teräväksi.

Kiehiset.

Kiehiset.

Tulen sytytys.

Tulen sytytys.

Kiuas lämpenee.

Kiuas lämpenee.

Löylyissä.

Löylyissä.

Viilentymässä.

Viilentymässä.

3 kommenttia artikkeliin ”Saunailta.

  1. Kiehiset-kuvassa on ihmisen käsillä tekemisen työn voima. Motorisen toiminnan aikaansaama lihasten työskentely ja käsien otteet ovat iholle tulevan konkreettisen näköisiä. Tällaisen kuvan voisi toteuttaa vaikka eri ikäkausina ihmisen käsistä. Käy tajuntaan 🙂

  2. Mielenkiintoinen kokonaisuus! Kiinnostaisi kuulla lisää tuosta vaiheesta jossa kamera lämpesi saunan ulkopuolella niin että vältyit huurulta. Jätit siis kameran saunan ulkopuolelle, mutta se lämpesi tarpeeksi ettei linssi huurtunut löylyjen aikana?

Jätä kommentti